historia 

Tidigt under hösten 1982 satt Ola och Tipi -två ungdomar från Halmstad- hemma hos Ola och snackade om att de tyckte att något måste hända i Halmstad. Här borde finnas ett RFSL.


De satt in en kontaktannons i Hallandsposten där de sökte andra som också ville att Halmstad skulle ha en RFSL avdelning. Detta var startskottet som skulle förändra livet för många homo-, bi-, hetero-, transpersonligheter och queer i Halland. Från att ha haft tre alternativ (leva i hemlighet, flytta till en annan stad eller helt utradera sig själv) till ett fjärde att bo kvar i Halland och leva sitt liv stolt, öppet och livsbejakande.
Under ett års tid var det ganska trögt med människor som hörde av sig och ville vara med i gemenskapen.

Under ett helt halvår bestod gänget bara av 5 personer som samlades hemma hos varandra varje helg och funderade på hur vi skulle bli fler. Samma dag som Carola sjöng “Främling” 1983 anordnades den första festen i Hantverkshuset i Halmstad. Festen blev en succé med drygt 60 deltagare.


Under hösten 1983 anslöt vi oss till RFSL och avdelningen Halmstad var ett faktum. Nu fick vi också vår första lokal. Det var en källarlokal på Andersberg. Festerna hölls i olika föreningars lokaler i Halmstad oftast fotbollsklubbar men till slut landade vi i Marinstugan där vi hade fester under flera år.


Under föreningens första 10 år var vi helt beroende av inkomsterna på festerna för att överleva och kunna bedriva en verksamhet. Det kom inga bidrag från kommunerna eller landstinget trots att vi varje år sökte. Först när vi ändrade vårt namn till RFSL-Halland fick vi vårt första bidrag som var 3000 kronor från Hylte kommun. Vid det här laget hade vi startat ett omfattande ideellt länstäckande arbete med fokus på vår hälsa och välbefinnande, Hivprevention och psykosocialt.
Listan på aktiviteter var oändligt lång från fika/grillträffar, fester, uppsökandeverksamhet typ skolinformation och medverkande på marknader ,skolavslutningar och stora arrangemang i de Halländska kommunerna. Vi fanns överallt!


Den första riktigt stora festen var vårt 10 års jubileum som hölls i Åleds hemvärnsgård.
P.g.a. Nybyggnation runt Marinstugan tvingades vi återigen leta efter en möjliga festlokaler i Halmstad och återigen gällde det framförallt olika fotbollsklubbars festlokaler men till slut landade vi i Kulturhuset där vi höll fester under några år och parallellt hade vi fester i Veddige, Falkenberg, Laholm, Mellbystrand och Varberg (i Eskilskällare på Fästningen). Läger hölls också både i Hökagården i Mellbystrand och det gamla fängelset som nu är vandrarhem på fästningen i Varberg.


Nu ökade medlemsantalet rejält och 1995 fick föreningen sitt första stora bidrag från folkhälsoinstitutet/landstinget i Halland för att bedriva Hivprevention och fortsätta vårt viktiga psyksociala verksamhet i hela Halland. Föreningen fick möjlighet att anställa personal. I samma stund upptäckte förvaltningen av Andersberg att vi inte hade något giltigt kontrakt på källarlokalen. Vilket gjorde att föreningslokalen flyttades till ett hus på Lyckåkersgatan. Nu inleddes ett intensivt arbete med att försöka hitta en lokal där hela vår verksamhet kunde rymmas. Parallellt med allt det här fanns det ett avancerat samarbete mellan RFSL-avdelningarna i Södra Sverige vilket hade resulterat i rad miniprider, så kallade kärleksdagar i Växjö, Kristianstad, Helsingborg och Malmö.

Samma år som riksdagen skulle fatta beslut om partnerskapslagen höll Kärleksdagen i Halmstad med filmvisningar och seminarium i Halmstads teaters lokaler och Stadsbiblioteket samt en stor kärleksmarsh genom centrala stan med slut framför rådhuset där Kommunfullmäktiges ordförande höll tal och förättade en symbolisk registrerings handling av två tjejer. I marshen genom staden gick det drygt 300 personer och regnbågsflaggorna vajade stolt.


1996 deltog RFSL-Halland i Europride i Köpenhamn och i tåget hade vi iordningställt den enda Svenska lastbilsvagnen på 13*4 meter.


1997 deltog RFSL-Halland i Europride i Stockholm och i tåget hade vi en mini lastbil full med festande människor.
Nu fick vi äntligen en stor lokal på Stålverksgatan . Under dessa aktiva och intensiva år var RFSL-Hallande den fjärde största avdelningen i RFSL. Vi hade en gigantisk verksamhet med flera fester och flera eminenta gäster såsom Anna Bok, Andreas Lundstedt, Nanne Grönvall och Lasse Flinkman. Många ansåg att vår lokal på Stålverksgatan var den bästa festlokalen för hbtq personer i Sverige.

2003 Föreningen firade 20-års jubileum, detta med en storslagen fest i RFSL huset Nightlife i Halmstad.
Läs mer om vårt 20-års jubileum här

Men tyvärr tog sagan slut.
Vid årsmötet 2010 uppdagades att sittande styrelse inte förvaltat föreningen på rätt sätt och ansvarsfrihet gavs inte. Ett gigantiskt underskott i finanserna fanns med överhängande hot om konkurs. En interim styrelse tillsattes för att försöka förhindra konkurs och ett nytt årsmöte utlöstes. Vid det nya årsmötet hade interim styrelsen lyckats få finanserna i ordning så att konkurs inte längre var ett faktum.
Däremot hade vi förlorat vår lokal på Stålverksgatan.
Under mötet valdes en ny styrelse och RFSL-Halland levde vidare.


2013

Så firade föreningen 30 år, och detta firades med en medlemsfest.

2014

Har varit ett tufft år för RFSL Halland, föreningen hamnade i ett allvarligt krisläge och det fanns inte mycket val än att kalla till ett extra årsmöte i Augusti. På detta möte beslutades det att hela styrelsen för RFSL Halland skulle bytas ut.

RFSL Halland fick återigen egna lokaler, denna gången på Seminaregatan i Halmstad.

Här bedrivs en stor del av vår verksamhet, såsom Cafékvällar, pubkvällar mm.

2015

Verksamheten flyter på och medlemmarna börjar återvända till föreningen, vi inleder ett samanbete med RFSU Halland och detta resulterar i Halmstads första Pridefestival går av staplen den 30 maj.

2018

RFSL Halland fyller 35 år, detta firar vi genom att hålla Halmstad City Pride den 6 Juni.

Arbetet med  vår verksamhet flyter på fint. Ovh föreningen börjar växa och bli med synlig i både Halmstad och de närliggande kommunerna.

2019

RFSL Halland arbetar vidare, vi höll Halmstad City Pride igen den 8 Juni i Halmstad. Eventet blev mycket välbesökt, och Pride Park var större än någonsin förr.'

Planeringen för Pride 2020, har dragit igång, nytt för 2020 blir att RFSL och RFSU arrangerar det gemensamt.

Under 2019 har vi även öppnat upp vår ungdomsverksamhet, den hålls i våra lokaler och är öppet varje Tisdag.

 

Fortsättning följer

TRANSLATE

måndag
21
september

2020
Vecka 39

UNGDOMSVERKSAMHET

 

brottsofferjouren

Webbfråga

Bor du i Hallands Län?